Babaváró hitel

 • Mi a Babaváró hitel?

  A Babaváró támogatást – más néven a Babaváró hitelt – 2019. július 1-től igényelhetik a feltételeknek megfelelő fiatal párok. (Arról, hogy kik igényelhetik, a következő pontban írunk részletesen.)

  A Babaváró maximális összege 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, mely összeg tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is.

  A hitel a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. A visszafizetendő kamattámogatás a Babaváró igénylésekor érvényes öt éves futamidejű állampapírhozam 130 százalékának két százalékkal növelt értéke. A kamattámogatás visszafizetésén túl a futamidő további részére a Babaváró piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át.

  Mi történik gyermekszületés esetén:

  1. gyermek: amennyiben gyermek születik az első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni. Ez éppen akkor csökkentheti a család terheit, amikor a kismama alacsonyabb jövedelemre számíthat.
  2. gyermek: a második gyermek születését – pontosabban 12. hetes magzati korát – követően újabb három évig szüneteltethető a törlesztés, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át.
  3. gyermek: a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel.

  A Babaváró hitel igénylési határidejét meghosszabbították, a kölcsön 2024. december 31-ig igényelhető, ráadásul a feltételek sem változtak.

  A Babaváró hitel igénylésének folyamata

  Jogosultság ellenőrzése
  A megfelelő bank kiválasztása
  Hiába felel meg valaki a Babaváró jogosultsági feltételeinek, attól még nem feltétlenül hitelképes, vagy kapja meg az igényelt hitelösszeget mindenütt. A bankok egy része például a kedvezményes, míg mások a normál, kedvezmény nélküli törlesztővel számolnak a JTM-nél (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató), így valahol több, míg máshol kevesebb jövedelem kell ugyanakkora hitel felvételéhez. Ezen kívül eltérés lehet az elvárt minimális jövedelem és az alsó korhatár tekintetében is.
  Igénylés a kiválasztott banknál
  Szerződéskötés és folyósítás
  Amennyiben a bank elutasítja az igénylést, lehetőség van újabb banknál próbálkozni.
 • Kik igényelhetik a Babaváró hitelt?

  Azok, akik megfelelnek a 44/2019. Korm. rendelet szerinti személyi feltételeknek:

  • Házasok igényelhetik, akik mindketten elmúltak 18. évesek, de a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.
  • Legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya (TB).
  • Mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel.
  • Büntetlen előéletű a pár mindkét tagja.
  • Egyiküknek sincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozása. (5 ezer forint alatti köztartozás nem probléma.)
  • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

  Akik a személyi feltételeken túl megfelelnek az adott bank hitelbírálati elvárásainak:

  • A bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek.
  • A bankok különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem.

  Milyen hosszú TB jogviszony kell a Babaváróhoz?

  A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerinti – TB jogviszonyt kell igazolnia. A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott valaki, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot.

  A Tbj törvény szerint az alábbiak alapján rendelkezhet valaki TB jogviszonnyal:

  • munkaviszony;
  • egyéni vállalkozó (főállásban);
  • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
  • álláskeresési támogatás;
  • egyházi személy;
  • mezőgazdasági őstermelő;
  • főállású kisadózó;
  • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

  A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a 3 éves TB jogviszonyba, feltéve, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelem. Ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap lehet a szünet.

  2020. január 1-jétől a tanulószerződéssel rendelkező, szakképzésben részt vevő tanulók jogviszonya kikerült az elfogadható jogviszonyok köréből, így azok, akik a tanulószerződésük alapján igazolnák a babaváró hitelhez szükséges 3 éves jogviszonyt, 2020-tól ezt már nem tehetik meg.

  A 3 éves TB jogviszonyba a közmunka maximum 1 évvel számít bele.

  A kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 6.§ (1) bekezdés a), b), d) – i) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe. Amennyiben külföldi TB jogviszonyod volt az igénylést megelőző 180. napon, akkor elégséges az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárásokat. Vagyis megfelelő, ha a pár a kérelem beadása előtt 3 hónappal költözik haza és vállal munkát.

  Külföldön élők igényelhetik a Babaváró hitelt, ha haza költöznének?

  Itt külön kell kezelni a TB jogviszonyt és a hitelhez szükséges jövedelem igazolását:

  • TB jogviszony: A kérelem benyújtását megelőző 90 napban kizárólag magyar – a Tbj. 6.§ (1) bekezdés a), b), d) – i) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.
  • Jövedelem: A Babaváró hitelhez szükséges jövedelem akár külföldi jövedelem is lehet.

  Vagyis előfordulhat, hogy a pár egyik tagja az elvárt TB jogviszonyt igazolja, míg a másik fél külföldön dolgozik, így az onnan származó jövedelme alapján lesznek hitelképesek. Arra azonban ne számítson senki, hogy a TB jogviszony kapcsán valamelyik bank kivételezni fog, ugyanis ez jogszabályi feltétel, amitől a bankok nem térhetnek el.

  Szükséges gyereket vállalni a Babaváróhoz?

  Nem, a támogatás igénylésénél nem szükséges gyermeket vállalni. Fontos azonban, hogy kölcsönhöz kapcsolódó kamatmentesség és tartozáselengedés csak a futamidő alatt született gyerekek után érvényesíthető. Ha nem születne az igénylőnek gyermeke, akkor a támogatás átalakulna egy piaci személyi kölcsönné.

  Az sem probléma, ha a párnak az igénylést megelőzően már volt gyereke. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó kedvezmények nem járnak a kölcsönkérelem beadásakor már meglévő gyermekek után. (A harmadik baba érkezésekor nem engedik el a tartozást akkor, ha a családban már volt két a kölcsön igénylését megelőzően született gyermek.)

  Milyen idősen igényelhető a Babaváró?

  A kölcsön igénylésénél kizárólag a feleség életkorával kapcsolatban vannak megkötések, a férj kora nem releváns ebből a szempontból. A feleségnek 18 évesnél idősebbnek kell lennie, ám nem töltheti be a 41. életévét. Tudni kell azonban, hogy a Babaváró hitel esetében a bankok szigorúbb korlátozásokat is meghatározhatnak, így van olyan pénzintézet, amelyik 21 éves kor alatt nem hitelez.

  Ha megfelelek a személyi feltételeknek, akkor biztosan megkapom a Babavárót?

  Egyáltalán nem biztos, ugyanis a bankok a hitelbírálat során döntik el, hogy az igénylőt hitelezik-e, és ha igen, mekkora összegű hitelre számíthat tőlük.

  Például a bankok eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek. Ezen kívül a pénzintézetek eltérő nagyságú minimális jövedelmet várnak el a Babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem.

  Mely bankok kínálnak Babaváró hitelt 2023-ban?

  OTP Babaváró hitel: Magyarország legnagyobb bankja azon pénzintézetek közé tartozik, amelyeknél hitelkiváltásra is igényelhető a kölcsön. Az OTP Babaváró hitelénél a férj és a feleség esetében egyaránt 21 év a minimális életkori elvárás.

  CIB Babaváró hitel: A CIB Banknál igényelt Babaváró hitelből személyi kölcsön, lakáshitel, autóhitel szabad felhasználású jelzáloghitel is kiváltható.

  Unicredit Babaváró hitel: Az Unicredit banknál szinte bármilyen hitel kiváltható a kölcsönből, feltétel azonban, hogy a kiváltandó hitelt teljes egészében elő kell törleszteni.

  Raiffeisen Babaváró hitel: A Raiffeisen Babaváró hitelénél a férj maximális életkora lejáratkor legfeljebb 71 év lehet. Lakáshitel esetében a Babaváró hitel összegének 75%-a minősül önerőnek.

  MBH Bank

  Erste Babaváró hitel: Az Erste Babaváró hitelénél a minimálisa futamidő 5 év, míg a leghosszabb 20 év lehet.

  K&H Babaváró hitel: A K&H banknál a Babaváró hitel minimális összege 2 millió Ft. Az elvárt minimális jövedelem valamely adósnál a nettó minimálbérnek megfelelő jövedelem, ennek mértéke jelenleg 154 280 Ft.

Szakértőink szívesen állnak rendelkezésedre a Babaváró hitellel kapcsolatos kérdésekben is! 

Jogosult vagyok a támogatásra?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.