Lakáshitelek

Használt lakás vagy ház vásárlása

Lakáshitelt legtöbben használt lakás vagy családi ház megvásárlására vesznek fel, az igényelhető hitelösszeget ebben az esetben alapvetően meghatározza az adott ingatlan helye és minősége. Budapesten és a nagyobb városokban az ingatlan becsült forgalmi értékének maximum 80%-a lehet a felvehető hitel összege, míg a kisebb településeken 50-70%-kal érdemes kalkulálni. A pontos arány azonban minden esetben a bank egyedi döntésén múlik! Használt ingatlan hitellel történő megvásárlásakor figyelni kell arra, hogy az ingatlan lakható állapotú legyen!

Újépítésű ingatlan vásárlása

Aki épülő – akár még csak tervezőasztalon meglévő – újépítésű ingatlant vásárolna hitelből, az azzal szembesül, hogy nem válogathat óriási választékból. Az ingatlanfejlesztők ugyanis szinte kizárólag úgy adják el a lakásaikat, ha a vevő olyan bankot választ, amelyik nem vár az albetétesítésig, hanem a használati engedély megadását követően utal. Igen ám, de a bankok között alig van ilyen. Azt pedig tudnod kell, hogy a használatbavételi engedély és az albetétesítés között akár hónapok is eltelhetnek.

Előfordulhat az is, hogy azért nem tudsz szabadon bankot választani, mert az ingatlan kizárólag a projektet magát is finanszírozó banknál hitelezhető. Az előbbiek miatt a vevőnek sokszor nincs más lehetősége, mint az adott banktól felvenni a lakáshitelt, még akkor is, ha ez a bank nem feltétlenül a legkedvezőbb árajánlatot adja éppen a piacon.

Építkezésre

Ha családi házat építenél, vagy másokkal összefogva társasházat építenétek, akkor is van lehetőség jelzáloghitelből finanszírozni a munkálatokat. Építkezésnél plusz dokumentumokat is be kell majd szerezned: kisebb ingatlannál elegendő az egyszerűsített bejelentés, míg nagyobb ház esetén építési engedély beszerzése szükséges, de elektronikus naplót és költségvetést is kér majd a bank. (Ez utóbbit ráadásul a bank saját formátumában kell benyújtani.) A benyújtott dokumentumok alapján a bank elbírálja a kölcsönkérelmet, ha pedig pozitív döntés születik, akkor megköthetitek a kölcsönszerződést.

Építkezésnél számítanod kell arra, hogy a bank a folyósítás feltételéül szabhatja az építési és szerelési vagyonbiztosítás megkötését!

Első lépésben az építkezés során az általad biztosított önerőt kell felhasználni, a bank pedig csak ezt követően kezd részletekben folyósítani, összhangban az építési munkálatok előrehaladtával. Minden folyósítás előtt helyszíni szemlét végeznek, amikor a bank szakembere megállapítja az aktuális készültségi fokot. A már folyósított összeg után törlesztőrészletet, a még nem folyósított rész után pedig úgynevezett rendelkezésre tartási díjat kell fizetned.

Amennyiben a lakáshitel mellett állami támogatást is igénybe veszel, akkor további elvárás, hogy az építési költségek legalább 70%-át számlákkal tudd igazolni.

Lakásfelújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre

Felújítási célra is igényelhető jelzáloghitel, ebben az esetben a hitel fedezete maga a felújítandó ingatlan. Felújítási hitelnél az elvégzett munkákat utólag számlákkal kell igazolni. Vannak bankok, amelyek nem kérnek számlákat, de a munkálatok befejezését követően kimegy az értékbecslő és ellenőrzi, hogy tényleg megtörtént a felújítás, korszerűsítés. (Támogatott lakáshitel esetén minden esetben szükség lesz a számlák benyújtására a bank részére.)

Hitelkiváltásra

Jelzáloghitel hitelkiváltásra is igényelhető, ebben az esetben a korábbi – kiváltott – kölcsönök megszűnnek és kizárólag az új hitelt kell törlesztened. Amennyiben hitelkiváltási céllal igényelsz kölcsönt, akkor a bank a lecserélendő hitelek törlesztőivel természetesen már nem számol a JTM-vizsgálat során. A lakáshitellel történő hitelkiváltás jelentős pénzügyi előnyt jelenthet akkor, ha valakinek több drága hitele is van, mert egy jelzáloghitel jelenleg kedvező kamatokkal érhető el akár a futamidő végéig fix kamat mellett is. A hitelkiváltás azoknak is megfontolandó lehet, akik jelenleg változók kamatú hitellel rendelkeznek, hiszen ezek kamata és havi törlesztői 1-12 havonta módosulhatnak, emiatt például 10 éves kamatperiódusú kölcsönre váltás jelentősen mérsékelheti a kamatkockázatot.

Szabad felhasználásra

Ingatlanfedezetű hitelt akár szabad felhasználásra is igényelhetsz, ebben az esetben a pénzt bármire – autó vagy nyaraló megvásárlására, felújításra stb. – fordíthatod, ám ezt a bank felé nem kell igazolnod.