Szabad felhasználású hitel

Mi a szabad felhasználású jelzáloghitel?

A szabad felhasználású jelzáloghitel a lakáshitelek egy speciális fajtája, amelynél nem elvárás a lakáscél, vagyis a felvett összeg bármire fordítható. Ahogy a lakáscélú jelzáloghitelek esetében, a bank itt is ingatlanfedezetet kér, amire jelzálogjogot jegyez be. Az ingatlanfedezet a bank számára nagyobb biztonságot jelent, amit alacsonyabb kamattal jutalmaz, ezért van az, hogy egy szabad felhasználású jelzáloghitel kamata többnyire alacsonyabb, mint egy személyi kölcsöné.

Mire fordítható egy szabad felhasználású jelzáloghitel?

A személyi kölcsönökhöz hasonlóan a felvett összeget szabadon elkölthetjük. Legyen szó autóvásárlásról, hitelkiváltásról, műszaki cikkek és gépek vásárlásáról, nagyobb események szervezéséről vagy rendkívüli kiadások fedezéséről, a szabad felhasználású jelzáloghitelek ingatlanfedezet bevonása mellett egy lehetséges alternatívát jelentenek. Sőt, akár olyan ingatlan is megvásárolható belőle, amelyet egyébként „normál” lakáshitellel nem lehetne megfinanszírozni, például azért, mert az ingatlan jelen állapotában nem lakható, a hitelből pedig a vásárlást és a felújítást együttesen szeretnénk megoldani. (Erre egyébként a falusi csok is lehetőséget ad, ám ezt csak gyermeket nevelő vagy gyermeket vállaló szülők vehetik igénybe, ráadásul ők is kizárólag az úgynevezett preferált településeken.)

Mekkora összeg vehető fel maximálisan?

Míg személyi kölcsönnel maximum 10 millió Ft hitelhez juthatunk, addig egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetén a felvehető hitelösszegnek nincsen jogszabályi korlátja. Az egyes bankoknál elérhető összeg jellemzően 1-50 millió Ft között mozog, de találni olyat is, ahol 100 millió Ft a plafon. Éppen ezért nagyobb összegű hitelnél mindenképpen érdemes ezt is számításba venni, amikor bankot választunk.

Ahogyan a nevében is benne van: szabadon felhasználható. Önnek semmilyen elszámolási kötelezettsége nincs! Szemben pl. egy felújítási hitellel, ahol ellenőrzi a bank a munkálatok elvégzését, sőt néhány esetben még számlákat is be kell mutatni a felhasznált anyagokról, munkadíjról.

A hitel felvételéhez szükség van egy ingatlanra, ami a hitel fedezetéül szolgál. Az ingatlan értéke és a jövedelem nagysága határozza meg a kölcsön összegét. Az ilyen típusú hitelek kamata általában kissé magasabb, mint a lakáscélú hiteleké, mégis sokan választják ezt, mert nem kell „bíbelődni” a folyósítás után semmivel. Munkatársaink viszont minden feladatot elvégeznek Ön helyett, így azt a hitelt veheti fel, ami valóban a legkedvezőbb Önnek!

 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.