Hitelkiváltás

Mi az a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás során az adós meglévő hitelét vagy hiteleit más hitelre vagy hitelekre cseréli le. A régi és az új hitel lehet egyazon banknál, de ez nem feltétel. A bankok kínálnak kifejezetten hitelkiváltás céljára személyi kölcsönt, jelzáloghitelt és Babaváró hitelt, ami azért lehet előnyös, mert így a kiváltandó hitel havi törlesztőjét már nem veszik figyelembe a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) számítás során, hiszen azt a kiváltást követően már nem kell fizetni. Arról, hogy a JTM alapján milyen nettó jövedelem szükséges személyi kölcsön vagy lakáshitel esetében, itt tájékozódhatsz.

Miért és kinek éri meg a hitelkiváltás?

1. Nagyobb biztonság

Amennyiben valaki változó kamatozású (vagyis egy éves vagy ennél rövidebb kamatperiódusú) hitellel rendelkezik – mint például a forintosított devizahitelesek jelentős része –, az hitelkiváltással csökkentheti a kamatkockázatát azzal, hogy hosszabb időre fixált kamatú hitelre vált. Ebben az esetben a havi törlesztő nem feltétlenül fog csökkenni, viszont az adós biztos lehet benne, hogy a kamatperiódusok alatt a hitelkamat, ezzel pedig a havi törlesztő nem emelkedhet.

A lakáshitelek esetében az új igénylések több mint fele 10 éves kamatperiódusu, míg a futamidő végéig fix kamatú termékek aránya 25%. A személyi kölcsönöknél a végig fix kamatú konstrukciók a legnépszerűbbek, vagyis a kamat és a törlesztő összege nem változhat.

2. Alacsonyabb havi törlesztő

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a hitelkamatok, ezért aki akár 1-2 évvel ezelőtt vett fel például lakáshitelt, az most kedvezőbb kamattal és hiteltörlesztővel kapná meg ugyanazt. Ezért érdemes lehet néhány évente megvizsgálni meglévő hiteleinket és ellenőrizni, hogy egy hitelkiváltással mekkora pénzügyi előnyre tehetünk szert.

3. Adósságrendezés

Előfordul, hogy valaki több hitellel (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya tartozás) rendelkezik, így a végén már nehezen látja át, pontosan milyen kamatokat fizet, a kondíciók mennyire kedvezőek. Ilyen esetben megfontolandó az adósságrendezés, vagyis a meglévő hitelek kiváltása egyetlen hitellel. Ezzel legtöbbször a hiteltörlesztésre fordított összeg is lecsökkenthető, vagyis havi szinten megtakarítás érhető el.

4. Hitelképesség visszaállítása

Amennyiben meglévő hiteleinket kedvezőbb kamatozásúra cseréljük, ezzel pedig a hiteltörlesztésre fordítandó összeg csökken, akkor az adós hitelképessége is visszaállítható.